May
LU Land föreläsning om funktionella landskap: Evolutionära aspekter i bevarandearbetet, varför vi behöver ta hänsyn till dem och hur vi kan göra det

Många naturvårdsåtgärder planeras utifrån och följs upp med ett fokus på artantal eller populationsstorlek. Men det finns en hel del exempel på bevarandeprojekt som tydliggör betydelsen av att även ta hänsyn till genetiska och evolutionära aspekter. Vikten av att bevara en genetisk mångfald lyfts också mer och mer i policysammanhang, inte minst i det globala ramverket för biologisk mångfald som beslutades av Konventionen om biologisk mångfald i Montreal förra året.
Dagens föreläsning kommer att behandla lite av bevarandegenetikens historia och diskutera situationer där genetiskt och evolutionärt tänkande kan bidra till eller ge ett annorlunda perspektiv på bevarandearbetet. Det största fokuset läggs på små, isolerade populationer, ”oönskad” genspridning och negativa effekter av naturligt urval i restaureringsprojekt.
Föreläsaren idag är Stefan Andersson, forskare vid Biologiska institutionen vid Lunds universitet. Moderator är Gabrielle Rosqvist från Länsstyrelsen Skåne.
Anmälan
Anmäl dig senast den 6 maj via följande länk:
Mer information
Föreläsningsserien ”Förvaltning av funktionella landskap för biologisk mångfald - vad säger forskningen?” är ett samarrangemang mellan LU Land, Länsstyrelsen Skåne och det strategiska forskningsområdet BECC (Biologisk mångfald och ekosystemtjänster i ett förändrat klimat).
Mer information och tidigare inspelningar i serien:
LU Land Föreläsningsserie om funktionella landskap – luland.lu.se
About the event
Location:
Digitalt via Zoom (möteslänken skickas till registrerade deltagare dagen innan seminariet)
Target group:
Forskare, samhällsaktörer och intresserad allmänhet
Language:
Eventet hålls på svenska
Contact:
juliana [dot] danhardt [at] cec [dot] lu [dot] se